Tijdens mijn eerste weekje verlof van dit jaar had ik op vrijdag 26 maart een 50 km tocht gepland met Karl Scheers. Maar omdat de weersvooruitzichten voor die dag er zeer somber uitzagen (alsook de mogelijke verstrengde corona-maatregelen) vervroegden we ons uitstapje naar woensdag. Het KMI voorspelde een zeer mooie dag en dat werd het ook.

De wekker gezet om 4u45 en hup het bed uit. Alles al klaargemaakt de dag ervoor naar goede gewoonte zodat we niets zouden vergeten mee te nemen.
We vertrokken met de trein van 6u07 in Willebroek naar Mechelen.
Zo konden we onze tocht aanvatten om 6u24.

Het was nog bar koud, de display van een plaatselijke apotheek wees een temperatuur aan van ocharme 4 graden. In de open vlakten was de gevoelstemperatuur zelfs nog een pak kouder. Gelukkig viel het mee qua wind. Pas rond een uur of half elf werd de temperatuur aanvaardbaar en nadien was het zelfs 14 graden in de schaduw en lekker zalig wandelen in de zon.

Na 18,36 km hielden we pas een eerste keer halt te Tremelo. Op hetzelfde bankje als vorig jaar in het centrum van het dorp. Ja die verdomde corona duurt nu al meer dan 1 jaar. Geen caf├ęs met leuke terrasjes dus.
Na Tremelo stopten we wat regelmatiger en zo kwamen we uiteindelijk na 40 kilometer aan te Scherpenheuvel. Dit iets na 14u als ik mij niet vergis.
Daar brandde ik een kaarsje voor een goede gezondheid voor alle mensen van goede wil. Vervolgens even een bezinningsmomentje op een bank in de Basiliek zelf. Na een deugddoende koffie zetten we onze wandeling verder richting Diest.

We liepen in Diest rond (grappig he) en deden een toertje rond de Citadel. Zeker een aanrader om eens te doen, maar wel een gevaarlijke afdaling richting stad. Daarna maakten we nog een passage doorheen het centrum. Enkele jaren geleden was ik hier met een busreis van de club en deden we nog een gezellig terrasje. Dit jaar uiteraard niets. Een schril contract…

Om 17u16 namen we de trein in het station van Diest richting Leuven, alwaar we overstapten op de lijn naar Sint-Niklaas. Om 18u53 stapte ik moe maar voldaan af in het station van Willebroek. Karl 7 minuten later in Puurs.
Even een overzicht van de dorpen en steden die we achtereenvolgens passeerden : Mechelen, Bonheiden, Keerbergen, Tremelo, Betekom, Aarschot, Rillaar, Scherpenheuvel en tot slot Diest.

De wandeling is vlot verlopen, nu 1 dag later heb ik weinig noemenswaardige last. Onmiddellijk na de tocht als ik thuiskwam voelde ik wel dat de buitenkant van de quadriceps van mijn rechterbeen verdoofd aanvoelde bij aanraking. Dat heb ik wel meer na lange tochten, maar dat gaat altijd snel over. Waarschijnlijk een soort van verkramping van de langdurige repetitieve bewegingen van het wandelen. Misschien af en toe eens stretchen tijdens de wandeling. Voor de rest na 30 km een beetje last van een licht geblokkeerde linkerenkel (gelukkig weinig hinder van onderweg in beweging), maar dat is nu weer in orde.

Ja een 50 km is geen alledaagse onderneming, wat zal dat dan geven bij een 100 km tocht? Ik had vorig jaar mijn eerste poging gepland tijdens de Nacht Van Vlaanderen. En lap corona. Ook dit jaar zal de Nacht waarschijnlijk in het water vallen of misschien onder een ander vorm doorgaan?
Maar willen we dat dan wel?

In ieder geval is het de bedoeling om dit jaar samen met Karl een 100 km in te plannen. Elke kilometer boven de 60 zal ik als een overwinning beschouwen. Het is niet omdat een 50 km telkens vlot lukt, dat mijn lichaam ook goed gaat reageren op een dubbele vijftiger. Pijn zal het wel altijd ergens doen zeker?